Voor hulpverleners
Hoe zien wij onze samenwerking?
Wij hebben ervaring met mensen een verstandelijke beperking of geestelijke/psychiatrische problematiek. Belangrijk is om vooral transparant en doelgericht tot oplossingen te komen vanuit een empathisch gevoel.
Als u daarmee instemt maken wij met de hulpverlener werkafspraken, waarbij wij uiteraard de privacy van cliënt blijvend waarborgen. Belangrijk is dat u weet dat de hulp en budgetbeheer/bewind in goede handen is.
De cliënt kan ons op gezette tijden per telefoon, WhatsApp en/of bereiken. De reactietijd is altijd uiterlijk de eerstvolgende middag op werkdagen.
U kunt als hulpverlener ons altijd direct bereiken voor urgente zaken.
Hoe kwetsbare mensen, waaronder ouderen, helpen?
Kwetsbare mensen, vaak ouderen, maar ook mensen met dementie willen wij bescherming met behoud van autonomie. Deze groep wordt steeds groter. Daarbij komt dat best veel ouderen amper een sociaal netwerk hebben en dat er soms ook onenigheid is binnen de familie. Het is dan goed om als hulpverlener in te zetten op extern budgetbeheer, of zelfs bewind. Bewind biedt zelf wettelijke bescherming tegen niet welgevallige overeenkomsten die een onder bewind gesteld persoon heeft ondertekend en nadelig door hem/haar is.
Het uit handen geven van de financiën is voor sommigen een ingrijpende stap. Belangrijk is dat ten minste maandelijks rekening en verantwoording wordt afgelegd. Dat geldt zowel voor iemand die gebruikmaakt van budgetbeheer als bewindsvoering.
Overigens houdt de kantonrechter toezicht houdt op de bewindvoerder.
Schulden versus actuele behoefte
Een hulpverlener is snel geneigd tegemoet te komen aan de actuele behoefte van de cliënt, maar dat brengt met zich mee dat de schuld minder snel wordt verminderd. De hulpverlener kan dan al snel in een spagaat belanden en bij niet meebewegen kan het een negatieve invloed hebben op de relatie met de cliënt.
Vanuit budgetbeheer en bewind is de benadering net even iets zakelijker, maar zal ook maximaal rekening worden gehouden met de psychische spanning niet beantwoorden aan de behoefte met zich meebrengt.
Belangrijk is dat wij – hulpverleners en budgetbeheerder/bewindvoerder – ons realiseren dat het hebben van schulden een neerwaartse spiraal met zich meebrengt, waarbij het risico bestaat dat verkeerde keuzes worden gemaakt, zoals het aflossen van de verkeerde rekeningen of het miskennen dat er betaald moet worden. Budgetbeheer en bewindsvoering geven vaak rust en stabiliteit en biedt ruimte voor de hulpverlener om zijn/haar rol maximaal in te vullen in het belang van de cliënt.
Wat als uw cliënt geen budgetbeheer of bewindsvoering wenst?
Een afwijzende houding voor budgetbeheer of bewindsvoering komt vaak vanwege ontbreken van goede informatie of verkeerde aannames.
Vraag aan uw cliënt of wij contact mogen opnemen.
Wij komen dan langs voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. U mag daar wat ons betreft bij aanwezig zijn om uw cliënt te ondersteunen.
Alleen cliënten die graag van onze dienstverlening gebruik willen maken, zijn van harte welkom.